Sagt om Sörmland Ultra Marathon:

Saxat från webben 2001:


Datum: 12 oktober 2002
Från: Tz
Rubrik: Ey! Jag är en Ultraman :-) (mkt långt)

Så har jag gjort min ultradebut och jag mår som en prins :-) Det här är första gången sen StoMaran 01 som jag får en positiv upplevelse på långlopp, både senaste SM och LL blev misslyckade.

Så idag blev det start i SUM, trots många funderingar på om det vore så klokt...

Framför allt skulle ju detta få tjäna som en ersättning för det inställda Lidingöloppet, men jag var ju sugen redan förra året. Fast det är ju en herrans skillnad mellan vilja och förmåga ;-)

Jag velade, en god förberedelse inför LL fanns ju iofs, men långpassen hade inte varit på mer än 22-28 km. Sen kom två veckor av hård förkylning. Provade med ett längre pass i söndags och beslöt mig för att ställa in SUM - jag var för dåligt förberedd.

Men sen tog viljan över och i morse stod jag, till bredden fylld av pasta, pizza, folköl, vitargo-blandningar, äpplen och Digestive-kex, på en gräsplätt Söder Om Söder tillsammans med ett sjuttiotal andra. 51-52 startande, några arrangörer och ett fåtal anhöriga.

Spännande! Men också väldigt ovisst. Vad var det för bana vi skulle plöja runt egentligen? Hur känns 50 km i terräng? Vågar jag hänga på Christian från start, han kommer kanske hålla uppe tempot lite över min nivå? Framför allt oroade jag mig enormt för att klappa ihop för att låren tar slut - det som hände på SM 02 och LL 01! Nästan en skräck. Svårt att tänka bort.

Men vi gav oss iväg, loppet började med ett par km:s loop på en lokal slinga med Backar! Hehe! Alla la upp ett jämt tempo, inga tjurrusningar som man alltid ser på LL. Sen kom vi ut på A-B-banan och den visade sig vara tuffare än jag trott. Mer likt Ursviks Xtreme med stark kupering och föga röjd, rotsnårig stig. Speciellt i början och slutet.

De två första milen gick på 56.52 och 56.57, första Halvmaran på 2 timmar jämt. Jag och Christian kom ikapp en 5-mannatrupp vid 9km. Efter första vätskekontrollen vid ca 17 km så lämnade vi större delen av dem. Vi nöp en banan och stack utan vila helt enkelt. En p-paus 150 m senare sen iväg igen ;-)

På väg fram till 25 km bildades en 6-mannatrupp som höll fint jämt tempo, jag drog i skog och andra drog på grusvägar och asfalt. 25 passerades på 2h18! För fort! 25-30 km var också mest böljande, breda grusvägar. Vid 28-29 km började jag känna av låren rätt mkt, jag blev orolig. Men tvingade mig till positiva tankar. Det måste sägas att det är befriande att slippa ett marathon-lopps stressande km-markeringar, här var det bara var 5e km. Jag kollade sällan på klockan, men noterade att jag höll 149-151 i puls hela tiden - bra!

Tredje milen gick alldeles för fort, 49.37! Efter 30 km kom vi ut på en flack, smal och inte otrafikerad väg som vi skulle ligga på i 5 km. Det här visade sig vara tuffaste partiet på hela loppet, det sa flera även efter loppet, och det var också här vår grupp splittrades - två drog iväg, en stöp och jag och Christian hade Nån kvar i hasorna. Asfalten gjuter in syra i muskulaturen och det började kännas tungt '-p

När vi äntligen lämnade asfalten fanns ny station . Glada arrangörer och snygga tjejer , det är viktigt efter 35 km hård löpning ;-)

Här blev det äntligen ett stopp över minuten, lite halvstretch och modsamlande. Sen knallade vi uppför branten in i skogen och började åter springa när bananer och annat var i magen. Snart kom åter ett Xtreme-tufft parti, från 37-44 km, som försvårades av att det regnat lätt när vi passerade 30-36 km. Nu kom de där sjukt sköna schackringsperioderna, när man kan vara jättestark i flera km för att sen krokna rejält lite senare och sen stark igen. Upp och ner. Jag fick ett enormt håll vid 39 km, gick bort med hjälp av kända knep. Vi var fortfarande tre...

Sista riktiga vätskestationen vid 42 km. Andra Halvmaran lite snabbare än första :-) Här fick vi CocaCola. Och Christian som varit lite sliten rätt länge nu undrade genast om vi skulle stå och snacka länge till, sen pinnade han iväg i ett okristligt tempo =) Värsta kicken! Han väntade in mig och gamle Nån (52 år visade det sig sen) redan efter 200 m, sen försvann han igen vid "horistonten" (den är ju 5 m bort i terräng..). Kan inte vara nyttigt det där CocaCola... ;-)

Nu tappade Nån på mig också men jag undrade om jag skulle orka ikapp Christian, jävlar va han remmade på! Jag bet ihop - kutade ikapp honom. Här tog vi vår enda placering efter 16 km. En BlåRygg passerades i högt tempo. F ö diverse motionärer på sin 5- el 10 km-slinga också, ety nu passerade vi nåt motionsslingeområde. De undrade nog vad det var för några kufar som lufsade så frustande fram!

Vid 44 km kom första PowerGelen fram, nu började kropp och framför allt ben bli lite less på ansträningen. Min absolut värsta schackring kom när jag såg 45-skylten. Då kände jag att jag ville ta taxi hem och sova. Ohyggligt trött!

När man kommer fram till målområdet så finns lite sista dryck och glada mänskor som säger att nu ska ni bara springa 3 km runt den är sjön - SEN är ni i mål! Fint. Jag och Christian var ändå rätt styva och pinnade på. Men herrejeses vicken skön sista runda man hittat på härå! Det börjar i kuperad stil, övergår till rejäla backar och slutar i slalombacke (typ) upp och sen ned. Sista 20 m av upploppet passerade en BeachVolleyBoll-plan! Humor :-)

Jag och Christian passerade mållinjen efter 4 timmar 45 minuter och 46 sekunder. Jag hade drömt om att gå under 5 timmar, satt 5h30 som lägsta. Enormt nöjd!!!

Milarna enl min klocka på: 56.52 - 56.57 - 49.37 - 63.30 - 58.07, vi snittade dryga 57 iaf...

STORT JÄTTETACK till SLDK! Fantastiskt arrangemang :-) Tänk att ni kan arra detta med så små medel, härligt! Och tack Christian för ovärderliga sällskapet, ensam hade jag inte grejat det :-)

Vi sprang fel två ggr, men inte mer än några hundra meter.

Jag sprang med hel löparrygga med fullt (men lättviktigt) ombyte, men framför allt 2,5 liter bra vätska (Elektrolyte och Pripps 2) i sugslang. Ovärderligt! Även om vikten (knappa 4kg vid start) var lite jobbig.

Nick Barrable vann på 3h31. Grymt! Kajsa Friström (4a LL) missade 4h-vallen med 47 sek. Grymmare!

Tz :-)

Datum: 13 oktober 2002
Från: CW
Rubrik: Även jag vill eya!

Är själv väldigt nöjd med insatsen. Hade som mål att gå under 6h vilket nu blev 5.27.ngt. Egentligen var nog den allra värsta biten sista nedförsbacken 150m innan målet...

Vi höll, jag o klubbkompisen, strax över timmen på milen. Hade ca 4.15 efter 4 mil. Sista 12 var dock ganska grymma, dels beroende på underlaget men även på att stela ben och att blåsor kräva jämnt underlag!!!

Redan från början var taktiken att gå i alla branta uppförsbackar vilket vi gjorde. Men på sista 3 kmslingan började jag leta efter stegjärn och klätterrep:-)) Fick sätta på mig ärmarna på jackan när regnet kom vilket kostade några minuter. Kalla o blöta fingrar är ej flinka... Sprang fel ett par ggr och kom bla ut på busshållplatsen i Krusboda men det gjorde kanske högst två min totalt sett.

Bra kämpat alla som var med och ett STORT tack till SLDK för arret.! Ni som inte sprungit kan jag bara beklaga. Nu får ni vänta minst ett år till nästa gång:-)

Grattis speciellt till trimats och Tz och jag är glad att du inte tog min förfrågan om pizza på allvar:-)

/Lincon som är förvånansvärt pigg


Rubrik: Stort tack!

Det pratas ibland om att Roger skulle vara sadist...tvärtom!
Han är en verkligt empatisk medmänniska som förstår precis vad en löparsjäl behöver så här inför vintermörkret - SUM!

Perfekt bana, perfekt väder, fantastika funktionärer, godis, bastu, kaffe+ostmacka och sen dessutom ett prisbord...

Ni som inte var där - slut upp nästa år. SUM går inte att beskriva, det måste upplevas.

Datum: 12 oktober 2002
Från: Rasken
Rubrik: Sörmland Ultra

Tjenare!
Då har jag gjort min första Sörmland Ultra. Ett utmärkt arrangemang av Stockholms långdistansklubb. Som tur var missade jag Jannes snubbelrot. Här följer ett litet referat.

Målsättningen var att göra ett lopp i 6 minuters tempo. Det tempo jag tänkt till nästa 10 milare.

Första milen gick på 58 min blandat grusväg och stigar fulla med rötter. Vädret mulet men uppehåll ca4-6 grader Celsius. Lite kuperat

Efter andra milen var tiden 1 tim och 57 min. Ungefär samma underlag som första milen, dock ännu mer kuperat. Under andra milen sprang vi väldigt nära mitt hem. Tala om hemmabana.

Under tredje milen gjorde jag mitt enda depåstopp efter dryga 25 km. Linda fyllde vattenflaskan medan jag själv ställde mig och pinka. Korna fick stora ögon men blev konstigt nog inte skrämda. Janne, arrangörernas kassör, kom med taktiska råd bl.a att banan svänger till höger nedanför backen. Taktiskt nog sa han inte det till alla för det fanns några som sprang rakt fram. Efter 3:e milen var tiden 2 tim och 51 min mestadels asfaltlöpning runt Tyresta nationalpark.

På fjärde milen började det regna och höll på ca 30 min ganska kraftig för riktigt blöt blev jag. Första hälften asfalt och andra hälften grus och skogsstigar med rötter. Tiden 3 tim och 50 min.

Sista milen mestadels motionspår med en riktigt brant avslutningsbacke, både uppför och nedför. I mål 4 tim 47 min. Helt ok.

Banan är mer kuperad och svårare än Lidingöloppet. Eftersom leden bitvis är dåligt märkt blev det en del felspringningar. Själv la jag väl bara bort ca 30 sek på en felspringning jag snabbt upptäckte.

Ett grattis till alla som tog sig i mål. Herrarnas segrartid blev 3 tim 31 min. Loppet rekommenderas varmt till bl.a.alla maratonlöpare som vill ha en ny utmaning.

Ha de…..
Rasken


Namn Martin Ljungqvist
Skickat sat 12 oct 2002


Bra jobbat på SUM!
Jag valde att cykla runt vilket jag tyckte var jobbigt :)
Såg Sten och Mats ett flertal gånger då de susade om mig i skogens mer tekniska partier vad gäller cykling. Nästa år skall nog även jag ställa upp och springa. Loppet är verkligen vackert men också väldigt krävande. Så starkt jobbat alla SCTare som sprang runt!
/Martin

Namn: Sten
Skickat sat 12 oct 2002

Tack för peppningen, Kenneth!
Det var ett starkt startfält idag, där en del satte av i en farliga fart.
Själv tackar jag Mats så mycket för sällskap och farthållning. Strax före Tyresta By (vid ca. 37 km) bestämde sig Mats för att försvara klubbens färger mot en uppstickande UBSS-triathlet. När de båda försvann i fjärran fick jag fokusera mig på att hålla takten tillräckligt väl för att slå förra årets tid.

Det gick på det hela taget bra i det perfekta löpvädret. Mats kom på 8:e plats med 4.03 (några minuter före UBSS-killen, men några minuter efter Peter Ageeli från samma klubb).

Själv tappade jag en hel del efter att Mats bärjat sin långspurt, men kom ändå in på 4.13 och 15:e plats.

Christoffer nådde även han sin målsättning och krigade sig in på ca. 4.58, vet ej vad placeringen blev.

SUM är ett riktigt trevligt lopp. En lagom lång och tuff bana. Stor variation i underlaget och väldigt vackra omgivningar. Trevliga och glada funktionärer, godis och fin t-shirt vid målgången och inte minst en varm skön bastu, följt av kaffe+ostmacka under prisutdelning. Högsta betyg till arrangörerna även i år.

Hoppas vi blir fler från klubben som är med nästa år. Det här är en riktigt skön genomkörare inför vintervilan (dvs. för de som eventuellt inte ska vara med och torteras, förlåst - testas, på Bosön nästa vecka)


Namn: Tomas
Sänt: 08.04 - sun 13 oct 2002

Ett enormt JÄTTETACK! till alla er som arrangerade lördagens SUM :-) Ett fantastiskt lopp, sagolikt välarrangerat med tanke på era resurser! Och framför allt en härlig upplevelse :-)
Regnet var bara skönt, trädstammarna fixade du bra Janne C och de väl dolda rötterna mellan 37 och 42 var helt enkelt omöjliga att se. Lysande lövspridning! Jag har lagt in en rätt lång löparberättelse på marathon.se under Före och efter loppen. Om nån vill se min sida av saken ;-)

Tack!
Tz


Namn: Sten
Sänt: sat 12 oct 2002

Stort tack för ännu ett väldigt lyckat arrangemang!

Framförallt vill jag tacka alla er funktionärer längs banan som bistår med vätska och glada tillrop, under vad som måste bli en ganska lång dag.

Jag skulle vilja skriva mer om dagens upplevelse, men jag orkar inte riktigt just nu. Det är dags att vila upp kropp och knopp med en liten tupplur på en timma eller så :-).

Bra jobbat, SLDK!


Datum: 13 oktober 2002
Från: Christian
Rubrik: Ultraman Tack själv Thomas det var en upplevesle!

Och tack alla funktionärer som hjälpte till!

Det underlättar mycket när man har någon att sprinag med som håller ungefär samma fart. Ja, CocaColan slog till ordentligt.... Det kändes som tiden inte va så viktig men 5-10min hade vi nog kunnat slipa... kankse nästa år....
/Christian


Hej!

Här är ännu en deltagare som är hög efter tävlingen. Men jag är också otålig
beträffande resultaten, så jag tar gärna emot dem via mail.

Det var första gången jag sprang så här och fick verkligen blodad tand.
Springer ni i Sldk långpass-träningar någon gång? Jag bor i Bagarmossen och
brukar träna på SUM-banan, men det skulle vara kul att springa med
någon/några ibland.

Tack för ett bra arrangemang, Bertil Blues Johansson


Namn: heike.emmrich
Hemort: NYKÖPING
Sänt: mon 14 oct 2002


Hej SUM-arrangörer och funktionärer,
Vilket jätteroligt lopp, första gången jag sprang SUM. Jag var helt "hög" efteråt, glad förstås att jag genomfört det . "dippade" lite när det var 8 km kvar, började tänka MÅL, och tappade fokus då......ja, det var ena riktiga backar på slutet.....I dag på jobbet så skakar både elever och arbetskamrater på huvudet , när de ser T-shirten.... Heike, Triathlon Öst


Namn: Ola
Hemort: Haninge
Sänt: mon 14 oct 2002

Instämmer helt med Ludde "longshanks" Myrenberg! du fortsätter att inponera, det var ett superbra arrangemang och en riktigt rolig tävling, Tack alla
Smörja V-8:orna med Isostar kakor är att rekommendera.

Namn: Ludde med bronspengen
Sänt: sun 13 oct 2002

Tusen tack alla funktionärer och arrangörer!
Det var en ren fröjd att som en av två klubbmedlemmar få äran att njuta av klubbens välorganiserade arrangeman g. Eftersom jag av någon anledning hamnade i ett våldsamma tempo redan från början, hann jag inte avnjuta servicen vid vätskekonrollerna i den utsträckning de förtjänade. Men jag eldade på så mycket det gick redan från början och det visade sig att det höll ganska bra, tackvare effektiva mantran och skoningslös farthållning av snabb tjej (tack du Janne). Jag är aningen överaskad men självklart både stolt och glad över min bronspeng.
Men det var rätt jobbigt ... så jag anmäler mig redan som frivillig funktionär till nästa år.

Datum: 14 oktober 2002
Från: staffan
Rubrik: SUM-kommentar

Den mest positiva löpupplevelse på många år! Trots (eller tack vare) ömma ben på söndagen och idag så fick jag mersmak i lördags. Ser fram emot nästa år och hoppas att ni kör på i samma goda stil.

Bra med cyklisterna som dök upp då och då. Trevligt sällskap och hjälpte till så att jag inte sprang fel vid åtminstone ett tillfälle. Mindre bra med banmarkeringarna... Det skall inte vara så även om det är ett så pass långt lopp. På sina ställen fanns det markeringar var 10:e meter (även om det inte behövdes, t ex landsväg mellan 30-35 km) medans det på andra, speciellt mellan 35 och 45 (tyresta by!) fanns flera ställen man lätt kunde dra iväg åt fel håll. Sörmlandsledens markeringar hjälpte inte alltid då de ibland var små och otydliga.

Men....kanontrevligt lopp från en trevlig klubb och starka insatser i täten. Imponerande!
Väl mött nästa år.
PS. Blir det något Ursviks Ultra i vår?

Datum: 14 oktober 2002
Från: tri-mats
Rubrik: Roligaste löptävlingen i Sthlm!

SUM är roligaste löptävlingen i Sthlm! Så är det. Vackrare bana finns inte. Tack till SLDK för ett bra arr.

Mvh
/mats


Datum: 14 oktober 2002
Från: fallmats
Rubrik: Tack SLDK! Tack för ett mycket bra arrangemang!!!

Tyvärr så gick jag av efter tre mil pga mitt vänstra knä.
Men fram till ca 20-25 känndes det fint och tempot var ganska lagom. Började dock sänka farten lite och därefter började knäet kännas. (mina 30 km tog ca 2.30, 15 passerade jag på ca 1.07).

Tack vare att jag gick av i tid så har knäet klarat sig och jag kommer att kunna fortsätta träningen i normal nivå. På söndagen var jag lite stel och seg men jag tog mig iallafall iväg och tränade några timmar klättring.

Kommer definitivt att stå på startlinjen nästa år igen!
/mats

Datum: 14 oktober 2002
Från: tri-mats
Rubrik: appropå fellöpning

Tack för en underbar tävling. Jag tyckte ju att det var så trevligt att du, Janne, stod vid vätskekontroll 25 km att jag tog och sprang tillbaka genom skogen till er... :-) Nåja, det hade nog enkelt kunnat avhjälpts om några fler band hade markerat banan. Jag trodde att att man skulle följa oranga markeringarna (vandringsstig in höger) och tog fel.

Tips till nästa år: sätt bandmarkeringar i varje kurva, tveksamhet och T-korsning mm så att man snabbt kan välja rätt väg.

/mats


Datum: 15 oktober 2002
Från: Niclas
Rubrik: Tack för en bra tävling

SUM är det klart trevligaste loppet att springa/klättra/hoppa...
Vill bara tacka för ett bra arrangemang, detta trots att jag sprang fel och kom över skamgränsen 6 h.
Finns det något liknande terränglopp i Sverige förutom LL och Ursvik?

Tack  för  resultatlista.

Det  kallar  jag  för  service. Resultatlista  hem  två  dagar  efter  tävling. Vill  också  passa  på  och  tacka  för  föredömligt förarbete  och  genomförande  av  ett  så  långt  lopp . Det  kräver  ju  mycket  av  funktionärer  när  start och  mål  är  på  skilda  platser. Du  kan  framföra  till  samtliga  funktionärer  som tålmodigt  väntade  vid  vätskekontrollerna  att  vi tyckte  dom  var  mycket  vänliga  och  positiva. Dom  ska  ni  vara  rädda  om. Lars  Tapper  hälsar  också.  Han  får  resultat  av  mig.

Vänliga  löparhälsningar  /Ansgar